Předmět: Výživa

» Seznam fakult » PDF » KAZ
Název předmětu Výživa
Kód předmětu KAZ/NPVYQ
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Cichá Martina, doc. Mgr. Ph.D.
  • Zbořilová Ludmila, Mgr.
  • Hřivnová Michaela, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Zásady zdravé výživy, aktuální problematika zdravého způsobu stravování. Klasické způsoby stravování v našich zemích. Stravovací zvyklosti ve vybraných evrop. a mimoevrop. Zemích. Alternativní způsoby stravování (vegetariánství, makrobiotika, dělená strava, výživa dle krevních skupin aj.). Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy. Výživová specifika novorozeneckého a kojeneckého věku. Poruchy příjmu potravy ? mentální anorexie, mentální bulimie. Nadměrný příjem potravy a obezita. Denní stravovací režim s ohledem na věkové, pohlavní a profesní zvláštnosti. Nutriční a kvalitativní nároky u dětí ve věku batolete a předškolního věku. Nároky na výživu u dětí mladšího a staršího školního věku. Výživa u dospívajících dívek a chlapců s ohledem na životní styl a pohybovou aktivitu. Výživové potřeby dospělé populace s ohledem na pohlaví, profesi a životní styl. Problematika výživy u lidí ve stáří. Kvalitativní a kvantitativní požadavky na výživu sportovců. Dietní režim u vybraných druhů onemocnění (DM, celiakie, fenylketonurie, alergie, . .), dietní systém ve zdravotnických zařízeních. Výživa v těžkých stavech ? nároky na enterální a parenterální výživu. Potravinové doplňky, jejich přehled, význam indikace a kontraindikace k užití. Reklama a výživa. Alimentární nákazy. Kulinářské úpravy pokrmů. Všeobecné a tradiční třídění potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 6 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 20 hodin za semestr
Výstupy z učení
Cílem disciplíny Výživa je, aby se posluchači naučili zásadám zdravé výživy, klasickým i alternativním formám stravování v našich i cizích zemích. Budou schopni zhodnotit kvantitativní i kvalitativní nároky kladené na výživu v průběhu ontogenetického vývoje i u specifických skupin populace (těhotné a kojící ženy, sportovci apod.). Budou seznámeni s poruchami příjmu potravy a s metodami hodnocení optimálního stavu výživy. Získají poznatky v rámci stravování u vybraných onemocnění (alergie, celiakie, diabetes, civilizační choroby), seznámí se se stravováním ve zdravotnických zařízeních, budou se orientovat v hlavních alimentárních nákazách aj. Disciplína využívá poznatků, které posluchači získali v předmětu Somatologie dětského věku a naopak studenti mohou aplikovat zde získané poznatky v disciplíně Didaktika výchovy ke zdraví apod.
Studenti získají aktuální vědecké poznatky z oblasti výživy člověka. Seznámí se s výživovými specifiky jednotlivých populačních skupin. Budou schopni zanalyzovat vliv výživy na zdraví člověka, zejména vliv preventivní výživy.
Předpoklady
Absolvování disciplíny fyziologie výživy v bc. programu Výchova ke zdraví se zaměřením na vzdělávání, studium oboru Učitelství výchovy ke zdraví pro základní školy

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Seminární práce

Aktivní účast na seminářích (povinná účast 90 %). Zpracování, prezentace a odevzdání seminární práci, či spolupráce na zadaném projektu.
Doporučená literatura
  • www.anabell.cz.
  • www.fzv.cz.
  • www.spolvyziva.cz.
  • www.stob.cz.
  • www.vyzivadeti.cz.
  • DYLEVSKÝ, I. (2000). Somatologie. Olomouc: EPAVA, 2000. 480 s.. Epava, Olomouc.
  • Fořt, P. (2001). Moderní výživa v praxi - pro těhotné, kojící ženy a děti. Praha: Metramedia.
  • GREGORA, M. Výživa malých dětí. Praha: Grada Publishing, 2004, 96 s. ISBN 80-247-0270-3.
  • Hronek, M. (2004). Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf.
  • Hřivnová, M. (2010). Stěžejní aspekty výchovy ke zdraví. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • Hřivnová, M. (2014). Základní aspekty výživy. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
  • KRCH, F. D. (2005). Poruchy příjmu potravy. Praha: Grada, 2005. Praha: Grada.
  • Kunová V. (2005). Zdravá výživa a hubnutí. Praha.
  • Pánek, J. (2002). Základy výživy. Svoboda servis, Praha.
  • Vilikus, Z. (2013). Výživa sportovců a sportovní výkon. Praha: Karolinum.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr