Vyučující
|
-
Cichá Martina, doc. Mgr. Ph.D.
-
Hřivnová Michaela, doc. Mgr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Reklama a výživa Správné chování u stolu Aplikace potravinové pyramidy do stravovacího režimu Všeobecné a tradiční třídění potravin Jak číst etikety potravin Jaké faktory ovlivňují nakupování Kulinářská příprava pokrmů Fast food Bio potraviny a zdravá výživa
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
|
Výstupy z učení
|
Cílem volitelné disciplíny Nauka o potravinách, stravování a stolování je, aby si studenti prohloubili poznatky, které získali v povinné disciplíně Fyziologie výživy. Témata jsou soustředěna na charakteristiku poživatin z hlediska chemického složení, biologické hodnoty a významu pro správnou výživu člověka.Význam jednotlivých složek potravy a přiměřenost výživy vzhledem k fyziologickému stavu a prostředí člověka. Nauka o přípravě pokrmů v návaznosti na hygienu výživy, která informuje o tom , jak zabezpečit celý proces výživy tak, aby odpovídal fyziologické potřebě člověka v daných podmínkách a neohrožoval jeho zdraví. Důraz je kladen na vlastní aktivitu posluchačů u jednotlivých témat.
Student získá orientaci v aktuálních otázkách zdravé výživy, poznatky z oblasti kultury stravování a stolování.
|
Předpoklady
|
Absolvování disciplíny fyziologie výživy.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Seminární práce
Práce na PC, připojení k internetu. Aktivní účast na semináři. Zpracování zadané seminární práce.
|
Doporučená literatura
|
-
Kunová V. (2005). Zdravá výživa a hubnutí. Praha.
-
Kunová, V. (2004). Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004. Praha.
-
Kvasničková, A. Sacharidy pro funkční potraviny. Praha, ÚZPI 2000.
|