Předmět: Nauka o potravinách, stravování a stolování

» Seznam fakult » PDF » KAZ
Název předmětu Nauka o potravinách, stravování a stolování
Kód předmětu KAZ/BKNSP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Cichá Martina, doc. Mgr. Ph.D.
  • Hřivnová Michaela, doc. Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Reklama a výživa Správné chování u stolu Aplikace potravinové pyramidy do stravovacího režimu Všeobecné a tradiční třídění potravin Jak číst etikety potravin Jaké faktory ovlivňují nakupování Kulinářská příprava pokrmů Fast food Bio potraviny a zdravá výživa

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Aktivizující (simulace, hry, dramatizace)
Výstupy z učení
Cílem volitelné disciplíny Nauka o potravinách, stravování a stolování je, aby si studenti prohloubili poznatky, které získali v povinné disciplíně Fyziologie výživy. Témata jsou soustředěna na charakteristiku poživatin z hlediska chemického složení, biologické hodnoty a významu pro správnou výživu člověka.Význam jednotlivých složek potravy a přiměřenost výživy vzhledem k fyziologickému stavu a prostředí člověka. Nauka o přípravě pokrmů v návaznosti na hygienu výživy, která informuje o tom , jak zabezpečit celý proces výživy tak, aby odpovídal fyziologické potřebě člověka v daných podmínkách a neohrožoval jeho zdraví. Důraz je kladen na vlastní aktivitu posluchačů u jednotlivých témat.
Student získá orientaci v aktuálních otázkách zdravé výživy, poznatky z oblasti kultury stravování a stolování.
Předpoklady
Absolvování disciplíny fyziologie výživy.

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška, Seminární práce

Práce na PC, připojení k internetu. Aktivní účast na semináři. Zpracování zadané seminární práce.
Doporučená literatura
  • Kunová V. (2005). Zdravá výživa a hubnutí. Praha.
  • Kunová, V. (2004). Zdravá výživa. Praha, Grada Publishing 2004. Praha.
  • Kvasničková, A. Sacharidy pro funkční potraviny. Praha, ÚZPI 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr