| Název předmětu | Ochrana zdraví výživou |
|---|---|
| Kód předmětu | MNG/OZP52 |
| Organizační forma výuky | Cvičení + Seminář |
| Úroveň předmětu | Bakalářský |
| Rok studia | nespecifikován |
| Semestr | Letní |
| Počet ECTS kreditů | 2 |
| Vyučovací jazyk | Čeština |
| Statut předmětu | Povinně-volitelný |
| Způsob výuky | Kontaktní |
| Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
| Doporučené volitelné součásti programu | Není |
| Vyučující |
|---|
|
|
| Obsah předmětu |
|
Hlavní témata (bloky) výuky: - Význam stravy pro lidské zdraví. Onemocnění z nedostatečné, nadbytečné a nevhodné stravy. - Sacharidy, proteiny a lipidy ve výživě. - Vitamíny, minerály a pitný režim. - Výživová doporučení. Požadavky na výživu u vybraných skupin obyvatelstva. - Tvorba optimálního jídelníčku. Důležitost vyvážené stravy a pohybové aktivity. - Výživa jako prevence i riziko. Rizika z potravin (chemická, fyzikální, biologická). - Nejčastější mýty ve výživě. Kognitivně-behaviorální terapie nadváhy a obezity. KH:18 NKH:32
|
| Studijní aktivity a metody výuky |
| nespecifikováno |
| Výstupy z učení |
|
Předmět Ochrana zdraví výživou je koncipován jako teoreticko-praktický. Má za úkol studenty seznámit s výživou z několika pohledů. Studenti budou seznámeni s jednotlivými makro a mikronutrienty. Dále bude zdůrazněn význam výživy a její vliv na zdraví jedince i celé populace. Bude zmíněn vliv výživy na veřejné zdraví a na nejčastěji objevující se zejména neinfekční choroby hromadného výskytu. Studenti získají znalosti specifik výživy v závislosti na věku, zdravotním stavu a fyzické aktivitě. Také budou seznámeni o důležitosti racionální stravy ve spojitosti s pravidelnou přiměřenou pohybovou aktivitou. Nebude opomenut pitný režim. Studenti budou po absolvování předmětu schopni sestavit zdravý jídelníček dle výživových doporučení a budou schopni prakticky poradit potencionálnímu pacientovi v oblasti podpory a ochrany zdraví výživou a to včetně znalosti kognitivně-behaviorální terapie nadváhy a obezity.
|
| Předpoklady |
|
nespecifikováno
|
| Hodnoticí metody a kritéria |
|
nespecifikováno
Vypracování prezentace v rozsahu 10-15 minut na aktuální téma v oblasti výživy. |
| Doporučená literatura |
|
| Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
| Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr | |
|---|---|---|---|---|
| Fakulta: Fakulta zdravotnických věd | Studijní plán (Verze): Ochrana a podpora zdraví (2021) | Kategorie: Zdravotnictví | 1 | Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Letní |