Vyučující
|
-
Rončák Miroslav, Mgr.
-
Schwartzhoffová Eva, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Obsah: - Teoretická východiska. - Současný stav a perspektivy vývoje cestovního ruchu ve světě, v Evropě a v ČR. - Informační zdroje v oblasti cestovního ruchu. - Ekonomické, kulturně sociální a environmentální dopady rozvoje cestovního ruchu - Potenciál cestovního ruchu - Účastník cestovního ruchu - Organizace cestovního ruchu v ČR, mezinárodní organizace cestovního ruchu - Aktuální problémy rozvoje cestovního ruchu - Specifika služeb v cestovním ruchu - Ubytovací služby a hromadná ubytovací zařízení. - Hotelové koncepty a řetězce. - Stravovací služby a kategorie stravovacích zařízení. - Koncepty v gastronomii a řetězce restaurací a kaváren. - Dopravní služby - Zprostředkovatelské služby - cestovní kancelář a cestovní agentura. - Informační služby - turistické informační centrum. - Peněžní, směnárenské a pojišťovací služby - Pasy, cla a víza. Cestovní medicína. - Hodnocení kvality poskytovaných služeb a zařízení v cestovním ruchu.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 52 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 25 hodin za semestr
|
Výstupy z učení
|
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními aspekty cestovního ruchu a služeb cestovního ruchu. Studenti seznámí s vývojem, současným stavem i perspektivou rozvoje cestovního ruchu v České republice i v zahraničí a s pozitivními i negativními dopady rozvoje cestovního ruchu. Obsahem je podrobná charakteristika a popis techniky jednotlivých služeb v cestovním ruchu, a to ubytování, stravování, dopravy a zprostředkovatelské činnosti. Studenti se seznámí se základními činnostmi u cestovní kanceláře, dopravního podniku, podniku veřejného stravování a hotelu, včetně řízení jejich provozu. Součástí je také výklad dalších služeb poskytovaných v rámci CR - pojištění, víza, cestovní doklady, valuty, finance. Součástí předmětu je práce s informačními zdroji v cestovním ruchu.
Po absolvování předmětu studenti budou schopni: - správně používat terminologii v cestovním ruchu; - kriticky zhodnotit dopady rozvoje cestovního ruchu; - orientovat se v současných problémech rozvoje cestovního ruchu; - vyhledávat zdroje informací a vhodně je používat.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
Zápočet: Aktivní účast na seminářích a přednáškách- 50 % Účast na exkurzi v hotelu Prezentace zpracovaného tématu v hodině, Zpracování seminární práce - návrh a kalkulace ceny zájezdu- do moodle Závěrečná písemná zkouška
|
Doporučená literatura
|
-
Gúčik, M. (2010). Cestovný ruch: úvod do štúdia. Banská Bystrica: Dali-BB.
-
Inkson, C., & Minnaert, L. (2012). Tourism management: an introduction. Los Angeles, Calif: SAGE.
-
Kotíková, H. (2011). Hotelnictví, gastronomie, catering a wellness. Olomouc: Střední Morava - Sdružení cestovního ruchu.
-
Kotíková, H, Schwartzhoffová, E. (2017). Cestovní ruch. Olomouc.
-
Kotíková, H, Schwartzhoffová, E. (2017). Cestovní ruch. Olomouc.
-
Křížek, F., & Neufus, J. (2011). Moderní hotelový management: nejnovější poznatky a trendy v řízení hotelů : komplexní informace o hotelovém provozu a jeho organizaci : optimalizace provozu s ohledem na ekologii a etiku : případové studie a příklady. Praha: Grada.
-
Pásková, M., & Zelenka, J. (2002). Cestovní ruch: výkladový slovník. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
-
Schwartzhoffová, E. (2013). Služby v cestovním ruchu. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci.
-
Tesone, D. V., & Starý, K. (2011). Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer Česká republika.
|